El 27 d’octubre del 1963 s’havia de celebrar el IV Aplec de Joves del País Valencià a Bocairent, però les autoritats franquistes el prohibiren. “Metralleta en mà”, la Guàrdia Civil tallà la vespra tots els accessos a Bocairent.
Una de les dues versions de per què no es va fer l’aplec és perquè la Crida d’aquell any l’havia fet Joan Fuster i en ella apel·lava a la conscienciació del poble valencià, tal com llegim en el fragment següent:

“O bé els valencians recobrem el domini i l’estímul de les nostres energies col·lectives, o cada dia quedarem més diluïts i més enfangats en la despersonalització i en el provincianisme. És una qüestió de vida o mort: de vida o mort, precisament, “com a poble”!. El poble que som, ha de triar.”

Una de les dues versions de per què no es va fer l’aplec és perquè la Crida d’aquell any l’havia fet Joan Fuster i en ella apel·lava a la conscienciació del poble valencià

La versió “oficial”, en canvi, és que fallà el permís que calia des de València.
L’any següent s’intentà convocar de nou un aplec, a la Vall d’Uixó, però les traves del govern franquista també ho impediren. Gràcies a aquest fet, s’establí una de les tradicions que encara avui perduren: la convocatòria, tots els darrers diumenges d’octubre, a la marxa a peu des de València fins a El Puig.

 

Share This