Des del divendres 30 d’abril i fins al 30 de juny podeu veure al claustre de l’Espai Joan Fuster l’exposició “En temps de guerra, premsa i informació”, comissariada per Edelmir Galdón i produïda en commemoració pel 80 aniversari del Segon Congrés Internacional d’Escriptors per la Defensa de la Cultura (1937), en ella es mostra la premsa periòdica publicada a València, o en el seu entorn, durant la Guerra Civil Espanyola i com els partits polítics, els sindicats i els caps militars la utilitzaven.

Així que, com a Document del Mes, hem triat un article de Fuster titulat La guerra civil latente” que es va publicar en el número 2.176 del 21 al 27 de juny de 1979 en Destino, capçalera en la qual Fuster va col·laborar amb regularitat des de finals dels anys 50 fins a finals dels 70.

Es molt interessant llegir què en pensa Fuster del que passava llavors al Congrés dels Diputats i les relacions entre els diferents partits polítics.

En realitat l’article no se centra en la guerra civil, sinó que Fuster desenvolupa les seues idees a partir d’unes declaracions de l’escriptor Eduardo Haro Tecglen, qui defineix la situació política d’aquell moment com una “guerra civil freda”. Hem escollit aquest article perquè és molt representatiu de l’escriptura de Fuster qui, utilitzant com a excusa algun esdeveniment, fet o declaracions d’altra persona, fa una anàlisi de la situació social o política del moment. Tot i que l’article té més de 40 anys, i alguns dels noms que s’esmenten poden no ser massa coneguts per a alguns lectors del segle XXI, és molt interessant llegir què en pensa Fuster del que passava llavors al Congrés dels Diputats i les relacions entre els diferents partits polítics.

Esperem que en gaudiu de la lectura.

“La guerra civil latente” de Joan Fuster
Exposició “EN TEMPS DE GUERRA” Premsa i informació
Share This