LA CÀTEDRA

La Càtedra Joan Fuster (CJF) va ser creada per la Universitat de València en 1993, l’any següent de la mort de l’intel·lectual, que havia estat professor d’aquesta universitat durant els últims anys de la seua vida. L’objectiu de la creació d’aquesta càtedra universitària fou l’estudi no sols de l’obra de l’escriptor sinó també la recerca en tots els temes i els àmbits de reflexió que foren objecte del seu treball i del seu pensament, en les diferents disciplines de les ciències humanes i de les socials. Per a la CJF també és important la contribució a la difusió de la seua personalitat i del seu llegat.

La CJF està adscrita a la seu de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana de la Universitat de València, des d’on es gestiona administrativament. El coordinador de la CJF, des de l’octubre de 2004 fins a l’actualitat, és Ferran Carbó, catedràtic de Filologia Catalana. La planificació acadèmica i el seguiment de les activitats depenen d’una comissió interdisciplinar formada per diferents membres provinents de diverses àrees acadèmiques relacionades amb la producció de Joan Fuster. Aquests membres i especialistes són Tobies Grimaltos, Antoni Furió, Francesc Pérez i Moragon, Manuel Pérez Saldanya i Vicent Simbor. La CJF, pel que fa a la recerca i la investigació que realitza, està vinculada al Vicerectorat d’Investigació i Política Científica, i quant a la difusió i la divulgació que impulsa, depèn del Vicerectorat d’Innovació i Transferència (uvcàtedres), tots dos de la Universitat de València.

Des del 2003 la CJF ha incrementat la seua activitat i ha dinamitzat la seua projecció mitjançant la realització d’un conjunt d’activitats. Així doncs, entre les activitats d’investigació, recerca i debat, cal esmentar l’organització de jornades, conferències, taules redones…, la convocatòria de borses d’estudi, l’edició de monografies; i entre les de difusió i divulgació, cal assenyalar l’organització d’exposicions, l’elaboració d’audiovisuals, la confecció de materials didàctics…, entre moltes altres. També cal indicar el treball de recuperació de l’escriptor mitjançant reedicions, traduccions, o l’edició d’algun inèdit. A més a més, la CJF realitza l’assessorament permanent en la catalogació i la digitalització dels fons i el llegat existent al Fons documental Casa Joan Fuster de Sueca.