Un dels gèneres que més va conrear Joan Fuster va ser el dietarisme. A diferència d’altres dietaristes els elements íntims i personals que aporta Fuster són mínims, no són més que un recurs que utilitza com a introducció a alguna reflexió que, de vegades, acaba esdevenint un xicotet assaig.

Podem trobar dietaris en els llibres Figures de temps, Causar-se d’esperar, Indagacions possibles o, el que tractem en aquest Document del Mes, el Diari 1952-1960.

Aquest diari es va publicar en 1969 com a segon volum de la primera edició de les obres completes per Edicions 62 i inclou: el diari de 1952 a 1955, publicat anteriorment a Figures de temps, el diari de 1956, publicat en 1958 a Indagacions possibles, a més del de 1957 a 1960, en gran part inèdit.

El llibre comença amb una introducció del mateix Fuster i acaba amb dos apèndixs, que es corresponen amb cadascun dels pròlegs publicats en el seu moment a Figures de temps i a Indagacions possibles. Pel que respecta a les entrades del diari van encapçalades amb el dia de la setmana, la data i el nom de la ciutat des d’on Fuster l’ha escrit. L’extensió és molt variable, des d’un parell de línies fins a més de deu pàgines en les entrades més llargues.

Els temes són també molt diversos i trobem reflexions al voltant dels escriptors i l’escriptura, sobre temes nacionals, la realitat valenciana, el cinema, l’art o la música; centrant-se de vegades en algun autor concret com G. B. Shaw, P. Valéry o Dostoievski i en qüestions com el sofriment, la gelosia, el ressentiment o l’erotisme.

En desembre de 2021, anticipant-se a les celebracions pel centenari del naixement de Joan Fuster, Edicions 3i4 va reeditar el Diari 1952-1960, d’aquesta nova edició parlarem el pròxim divendres, 19 de maig a les 19 hores a l’Espai Joan Fuster en la taula redona “Joan Fuster i Josep Iborra: dos dietaristes cara a cara” en la qual participaran Vicent Flor, director de la Institució Alfons el Magnànim-CVEI, Enric Iborra, escriptor i crític literari i Salvador Ortells Miralles, director de l’Espai Joan Fuster. I tindrà, com a eixos centrals, el Diari 1952-1960 de Joan Fuster i el Diari 1965-1977 de Josep Iborra.

Josep Iborra, escriptor i íntim amic de Joan Fuster, va ser també un prolífic dietarista, el seu fill Enric, un dels participants en la taula redona, s’ha encarregat també d’escriure la introducció per a aquesta nova edició del Diari 1952-1960 publicada per Edicions 3i4.

Esperem veure-vos el dia 19, perquè la taula redona promet ser interessant i amb ella, des de l’Espai Joan Fuster, tanquem oficialment els actes amb motiu del centenari del naixement de l’escriptor, moltes gràcies per haver-nos acompanyat en aquest any tan intens.

Share This