La targeta que us portem hui com a Document del Mes de juny no és l’única que conservem al centre documental, hi ha almenys altra igual, però hem triat aquesta perquè va aparèixer dins d’un llibre de la biblioteca de Joan Fuster, concretament a la pàgina 318 del que té la signatura 4779. Es tracta del primer volum dels sis que formen les obres completes de Vicente Blasco Ibáñez editades per Aguilar en 1964. La pàgina 318 correspon a Arroz y tartana. El volum té diverses pàgines subratllades i a més a la part posterior de la targeta hi ha diverses anotacions referents al llibre sota l’epígraf “Blasco”, bàsicament números de pàgines, però també alguna paraula o expressió que Fuster utilitza com a recordatori de què l’interessava de la lectura. Aquesta targeta és un dels molts exemples de fulls amb anotacions que estan apareixent dins dels llibres a mesura que es va catalogant la biblioteca, alguns amb més text, altres només amb alguna paraula o número de pàgina. Tota aquesta informació, si Fuster el va subratllar, si dins hi havia algun tipus de nota, etc. es fa constar a la fitxa catalogràfica del llibre en qüestió per posar-la a disposició dels investigadors.

Aquesta anècdota s’ha convertit en una tradició i, fins a l’actualitat, tots els presidents de l’associació han rebut l’esmentada cullereta en el moment d’accedir al càrrec.

Pel que respecta a la targeta, amb un logotip dissenyat per Joan Miró, us podem dir que Joan Fuster va ser president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana des de 1987 fins a principis de 1991 quan el va succeir l’escriptor Avel·lí Artís-Gener,”Tísner”. El traspàs de la presidència entre Fuster i Tisner es va fer en un dinar a l’Estany de Cullera i Fuster, aprofitant que estaven a Cullera i fent gala de l’humor que el caracteritzava, li va donar a Tísner la cullereta de la seva tassa de café com a símbol del traspàs de poders.

Aquesta anècdota s’ha convertit en una tradició i des d’aquell moment, fins a l’actualitat, tots els presidents de l’associació han rebut l’esmentada cullereta en el moment d’accedir al càrrec.

Les dues imatges on es veu Joan Fuster entregant-li la cullereta a Tísner són de l’Instagram de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

 

El document del mes a l’informatiu de Sueca Televisió (6-6-2018)

Share This