El F.C. Barcelona es va fundar el 29 de novembre de 1899, així que aquest més complirà 120 anys, però, perquè us parlem del Barça en un Document del Mes dedicat a Fuster?, si l’escriptor va admetre en més d’una ocasió que no era gens aficionat al futbol, ni seguidor de cap equip. Doncs perquè hui us volem mostrar una de les peces que conservem al dipòsit de l’Espai Joan Fuster. Es tracta d’una reproducció de 21 cm d’alçària (incloent-hi la base) de la font de Canaletes. En aquesta font, situada a la Rambla de Barcelona, l’equip celebra les seues victòries i, com ens explica la Viquipèdia, ho fa així des dels anys 30 del segle XX, quan els seguidors havien d’anar fins a la redacció del diari La Rambla per llegir els resultats dels partits que es posaven en una pissarra davant de l’esmentada font.

Aquesta rèplica porta una placa en la base amb la següent inscripció: “El F.C. Barcelona a Joan Fuste [sic] en el dia del seu homenatge 19-10-86” i gràcies a l’agenda de Fuster sabem que, eixe mateix dia, li la va entregar una penya barcelonista en un dinar a València. En l’actualitat encara s’hi conserva en l’estoig original de vellut roig.

A més de les imatges d’aquesta rèplica de la font us adjuntem altra fotografia, dels anys 70, de Fuster a sa casa amb Agustí Montal, president del F.C. Barcelona entre 1969 i 1977 i dos articles de Fuster que parlen de futbol:

“El futbol i més coses” publicat al núm. 138 de la revista Serra d’Or del mes de març de 1971, dins de la secció Restriccions Mentals, i “Competir i guanyar” publicat en el núm. de juliol-agost de 1975 del Butlletí del F.C. Barcelona.

Fuster a sa casa amb Agustí Montal, president del F.C. Barcelona

De Serra d’Or podeu llegir l’article original, pel que respecta a l’article del Butlletí del F.C. Barcelona, tot i que no tenim l’original, us reproduïm una còpia d’una publicació que va fer la Penya Barcelonista Ribera Baixa en el seu 25é aniversari, l’any 1999.

Si ús interessa, el número complet el trobareu en pdf a la seua pàgina web on, a més d’aquests dos articles de Fuster, també s’hi inclou una recopilació d’aforismes sota el títol “Insolències Fusterianes”:
www.pbriberabaixa.com

En els dos articles veureu que per a Fuster el futbol no és més que una excusa per acabar parlant d’altres temes. Esperem que gaudiu de la lectura.

El document del mes a l’informatiu de Sueca Televisió (13-11-2019)

Share This