En el 600 aniversari de la seua mort, en 1419, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha triat Sant Vicent Ferrer com a escriptor de l’any 2019 i moltes són les publicacions, exposicions i, fins i tot, un congrés que se celebraran al llarg de l’any.

Sant Vicent Ferrer també va ser objecte d’estudi per part de Joan Fuster. Enric Sòria ens recorda, en Joan Fuster, llibre a llibre (PUV, 2015), l’interés de Fuster pels sermons vicentins que s’havia manifestat en la redacció d’un extens i modèlic estudi, «L’oratòria de Sant Vicent Ferrer», publicat en la Revista Valenciana de Filologia (tom iv, núm. 2-4, abril-desembre de 1954), on passa revista al context històric dels sermons, les circumstàncies de la transcripció, els seus trets estilístics més vistents i la visió del món que traspuen. L’any següent publicava en l’editorial Barcino Pàgines escollides de Sant Vicent Ferrer, una antologia divulgativa dels sermons vicentins, triats a partir de l’edició de Josep Sanchis Sivera, que vol posar a l’abast d’un públic ampli uns textos medievals poc coneguts i, alhora, ressaltar-ne la importància històrica i literària.

Com ens continua explicant Enric Sòria: Fuster va optar per reproduir dos sermons sencers, perquè el lector poguera fer-se una idea de l’estructura i el desplegament de l’homilètica vicentina, mentre que la resta del volum és una tria de passatges significatius, agrupats en quatre seccions: «La predicació», «La reformació moral», «La mort i el judici» i «Exemplari». Els textos s’acompanyen de notes abundants, destinades sobretot a aclariments lèxics.

Una de les principals tasques que estem portant a terme actualment al Centre de Documentació de l’Espai Joan Fuster és la classificació i ordenació dels milers de fitxes de treball de l’escriptor. Entre aquestes hi ha un miler, concretament 1.018, amb referències bibliogràfiques sobre Sant Vicent Ferrer.

“Pàgines escollides de Sant Vicent Ferrer”

Selecció i anotació de Joan Fuster

Una de les principals tasques que estem portant a terme actualment al Centre de Documentació de l’Espai Joan Fuster és la classificació i ordenació dels milers de fitxes de treball de l’escriptor. Entre aquestes hi ha un miler, concretament 1.018, amb referències bibliogràfiques sobre Sant Vicent Ferrer. És més que probable que Fuster les utilitzara a l’hora de documentar-se per als treballs abans esmentats i encara es conserven agrupades tal com ell les tenia:

– 386 fitxes amb referències de, i sobre, Sant Vicent Ferrer ordenades per alfabètic d’autor dins d’un full contenidor amb l’epígraf «St. Vicent»

– 39 fitxes amb referències de diversos autors sobre Sant Vicent Ferrer. Possiblement formen part de les fitxes del grup anterior, però Fuster les tenia a part i es decideix no unir-les amb aquelles

– 97 fitxes amb referències sobre Sant Vicent Ferrer ordenades per l’epígraf «Nota» i el número d’aquesta, a més de per capítols.

– 42 fitxes amb referències sobre Sant Vicent Ferrer ordenades per l’epígraf «Ferrer, V. – Quaresma».

– 259 fitxes amb referències sobre Sant Vicent Ferrer tretes de l’edició en dos volums dels Sermons a cura de Josep Sanchis Sivera de l’editorial Barcino, vol. I, 1932; vol. II, 1934 i repartides així:

– 174 fitxes ordenades per l’epígraf «Ferrer, V. – Sermons I»

– 85 fitxes ordenades per l’epígraf «Ferrer, V. – Sermons II»

– 58 fitxes amb referències sobre Sant Vicent Ferrer, possiblement tretes del Estudio sobre los sermones valencianos de san Vicente Ferrer de 1903 de Roc Chabàs, perquè totes estan sota l’epígraf «Ferrer, V. – Apud Chabàs»

– 133 fitxes amb notes sobre aspectes diversos dels sermons de Sant Vicent Ferrer. Les 4 primeres estan marcades amb números romans i semblen una mena d’esquema, d’altres estan agrupades per blocs seguint una numeració de l’1 al 5 feta per Fuster.

– 4 fitxes sobre Sant Vicent Ferrer sense relació amb cap dels anteriors conjunts.

Al Centre de Documentació, les fitxes encara es conserven agrupades tal com Joan Fuster les tenia

A més dels epígrafs esmentats moltes fitxes porten altres subepígrafs com: «Llàgrimes», «Llenguatge i escena», «Predicador», «Condicions personals», «Avortaments», «Semblances», «Fi del món. Anticrist», «Jerarquia de pecats», «Supèrbia i vanitat», «Càstig i pecat», «Manera de combregar», «Jueus», etc.

Aquestes fitxes mostren una part dels treballs de documentació que Fuster sempre duia a terme per als seus projectes i de les quals us seguirem parlant en un futur.

El document del mes a l’informatiu de Sueca Televisió (19-6-2019)

Share This