Continuem portant-vos Documents del Mes relacionats amb les diverses activitats que estem preparant per a l’Any Fuster. El pròxim 11 de febrer l’Espai Joan Fuster acollirà la taula redona “Pervivència dels aforismes de Joan Fuster” que comptarà amb la participació de Carme Gregori, professora de la Universitat de València i autora del llibre Anotacions al marge: els aforismes de Joan Fuster, PUV: 2011; Gonçal López-Pampló, editor; i Jordi Solà, escriptor i autor de La mirada perifèrica: Dietari aforístic, Afers: 2021; taula redona a la qual esteu tots convidats.

Segons la Viquipèdia un aforisme és: una sentència breu que expressa un pensament complex de forma colpidora o estètica. En el pròleg a Consells, proverbis i insolències Fuster diu: «La petita fantasia verbal de l’aforisme m’ha seduït sempre –per a més exactitud: ara i adés–, enmig del treball adust de cada dia, i no he sabut resistir-m’hi. Al capdavall, no és sinó un vici innocent, innocentíssim.»

«La petita fantasia verbal de l’aforisme m’ha seduït sempre –per a més exactitud: ara i adés–, enmig del treball adust de cada dia, i no he sabut resistir-m’hi. Al capdavall, no és sinó un vici innocent, innocentíssim.»

Joan Fuster i Sueca

Vici que, efectivament, Fuster mai va abandonar. El primer recull d’aforismes el va publicar en 1960 en l’editorial Moll, amb el títol Judicis finals, i uns anys després, en 1968 i en l’editorial A.C. publica Consells, proverbis i insolències. Que dividit en dos blocs recopila, en el primer, tots els aforismes de «Judicis finals» i, en el segon, un nou conjunt amb el títol «Proposicions deshonestes».

A més d’en els llibres esmentats també en podem trobar en diverses revistes, com La Nostra Revista o Pont Blau, dins del recull Sagitari, amb el títol «Poques paraules». O en el volum pòstum Bestiari: quaderns de zoologia. Universitat de València: 2005, amb aforismes inspirats en animals.

En l’actualitat els dos recopilatoris més complets els podeu trobar en Obra completa de Joan Fuster. Volum primer: poesia, aforismes, diari, vinyetes i dibuixos. Edicions 62, 2002. O en Aforismes de Joan Fuster; amb introducció i propostes didàctiques d’Isidre Crespo. Bromera: 2000.

A la nostra pàgina web hi ha un petit recopilatori:
https://espaijoanfuster.org/aforismes-joan-fuster

Però us en deixem ací alguns més:

«Els únics plaers que no defrauden són els imprevistos»

«Fer l’amor no soluciona res, però ajuda a passar el temps»

«Pren-t’ho d’una altra manera: el fet que no diguen res de tu ja és, sovint, una mentida, i de vegades, fins i tot una calúmnia»

«No faces versos sobre la mort: és inútil. Fes testament, que resulta molt més pràctic»

«No sigues insolent. Es pensaran que ets sincer!»

«En els papers íntims, que no ha de llegir ningú, és on hem de procurar especialment de no fer faltes d’ortografia»

 

Share This