Les principals activitats de la Càtedra Joan Fuster són les següents:
1. Difusió de l’obra de Joan Fuster, amb edicions, reedicions i traduccions
Entre les tasques principals de la CJF, cal assenyalar diferents
publicacions de textos fusterians: així doncs, l’edició del fins aleshores inèdit Bestiari (2005) o la reedició anterior de Judicis finals (2003). L’any 2006 la CJF va participar en l’edició de la traducció a l’anglès de Diccionari per a ociosos, en col•laboració amb l’Anglo-Catalan Society, i fou responsable de la traducció a l’italià de Judicis finals, per l’editorial de Faenza Tratti-Mobydick. A hores d’ara col•labora en una traducció a l’italià de Les originalitats.
2. Jornades sobre Joan Fuster, en col•laboració amb l’Ajuntament de Sueca
El 16 d’octubre de 2003, a la Casa de la Cultura de Sueca, se celebrà
la I Jornada Joan Fuster, tot encetant un conveni de col•laboració signat per la Universitat de València i l’Ajuntament de Sueca, el qual a hores d’ara ja té la continuïtat d’unes jornades anuals o, recentment, biennals. El 15 de novembre de 2012, se celebrà la IX Jornada Joan Fuster, dedicada, monogràficament, al cinquantenari de Nosaltres, els valencians. Aquestes jornades han estudiat diferents aspectes monogràfics sobre l’obra i el pensament de l’intel•lectual, sempre des de l’aproximació feta per especialistes de primer ordre. Entre els aspectes estudiats hi ha la seua relació amb la literatura, amb la història, amb el discurs i la llengua o, per exemple, les seues relacions amb personalitats fonamentals de la cultura contemporània com Pierre Vilar, Salvador Espriu, Josep Pla, Joan Reglà, Manuel Sanchis Guarner, entre d’altres. Aquestes jornades s’editen anualment a la Col•lecció Càtedra Joan Fuster.
3. La dotació i l’assignació dels estudis introductoris als volums de la Correspondència de Joan Fuster
Una altra activitat relacionada amb la CJF és la participació en la correspondència de Fuster, en una col•lecció dirigida per Antoni Furió i editada per Edicions Tres i Quatre, en la qual han aparegut ja catorze volums. La CJF intervé en el finançament i en la tria dels curadors, i no pas en l’edició.
4. Borses d’estudi Joan Fuster
Cada dos anys es convoca la beca per a l’estudi
d’algun aspecte de l’obra fusteriana: està dotada, des de l’edició de 2006, amb 4.000 euros. La propera convocatòria serà en el 2015. Les propostes becades, des de la constitució de la borsa, han estat per a monografies de Guillem Calaforra, Enric Balaguer, Carme Gregori, Pau Viciano, Joan Borja o Salvador Ortells. Aquestes monografies s’editen a la col•lecció Càtedra Joan Fuster, de Publicacions de la Universitat de València (PUV).
5. Exposicions sobre Fuster
Amb el Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València, la primavera de 2006 es realitzà l’exposició Els arxius de Fuster, a la Universitat de València. El comissari fou Francesc Pérez i Moragon. L’exposició, entre altres indrets, s’instal·là a l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona el 2008. Aquesta exposició també es va portar, durant l’estiu de 2006, a la Universitat de Gandia, i, a la tardor, a l’Ajuntament de Sueca. També ha estat intal•lada, mitjançant reproduccions, a la UJI, a Castelló de la Plana.
L’any 2012 es va eralitzar, en col·laboració amb el Vicerectorat de Cultura, una exposició commemorativa sobre el cinquantenari de Nosaltres, els valencians: 1962-2012. Joan Fuster. Nosaltres, els valencians. Els comissaris foren Brígida Alapont, Ferran Carbó i Francesc Pérez i Moragon. L’exposició es va portar a les universitats de València, d’Alacant, Jaume I de Castelló, al Palau Robert de Barcelona, i a Ontinyent i a Sueca. De cadascuna d’ambdues exposicions s’ha editat el catàleg.
6. Altres activitats en col·laboració
Entre les activitats de la CJF hi ha les col•laboracions amb diferents propostes d’activitats relacionades amb Fuster. Així, per exemple, el CDrom “Joan Fuster: una biografia visual”, de la Federació d’Escola Valenciana (FEV), o l’exposició “Fuster i els clàssics”, de la mateixa FEV i l’Ajuntament de Sueca; o a la participació en la jornada de 2007 que la Societat Verdagueriana realitzà al País Valencià, amb diferents conferències impartides a l’edifici de la Universitat de València, al carrer de la Nau i a la Casa Joan Fuster de Sueca.També s’han organitzat o s’ha col•laborat amb diverses conferències sobre Vicent Andrés Estellés, Manuel Sanchis Guarner o Salvador Espriu, amb motiu de les commemoracions fetes sobre aquestes personalitats.
7. Documentals audiovisuals sobre Fuster
La CJF ha apostat amb fermesa per la difusió de l’obra i la personalitat de Fuster. Així doncs, en col•laboració amb el Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València, ha patrocinat i tutelat acadèmicament l’audiovisual Ser Joan Fuster, sobre la vida i l’obra de l’escriptor. El documental ha aparegut en dos formats: com un DVD i com un llibre d’entrevistes amb el DVD; ha estat adreçat al gran públic, ha tingut ressò mediàtic i una distribució en l’àmbit educatiu. També ha editat el DVD Música a l’entorn de Joan Fuster, gravació en directe d’un concert realitzat a la Universitat de València en 2012.
8. Col·lecció Càtedra Joan Fuster
Aquesta col•lecció, dedicada a l’estudi de l’assagista i del seu entorn, dirigida des de la coordinació de la CJF i editada dins PUV, constitueix a hores d’ara el conjunt de material especialitzat i de recerca més important que existeix sobre l’intel•lectual de Sueca.